prva strana

Ponedeljak, 6. Maj 2024.

Revija KOLUBARA - Septembar 2006 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

kultura

prošlost

kalendar

pisma

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

javascript:;

Nagovaranje na ostavku

Pripremila redakcija

Nije sve propalo



Gradonačelnikova obećanja (hronologija u nastavcima)

SPRINTER – Ako pobedim na izborima već posle mesec dana pitaće me sugrađani, šta je, ništa se ne oseća bolje? Zato, moraću da startujem kao sprinter na kratkim prugama! Znači, mora se odmah konkretno raditi i rezultata odmah pokazati. (3. septembra 2004)

KOALICIJA – Pravićemo koaliciju ne protiv neke partije, ili neke ličnosti, pravićemo koaliciju protiv ovog siromaštva. Kao predsednik Opštine tražiću podršku svih partija jer samo tako možemo dobro raditi za grad i narod. Pozvaću sve na saradnju jer ne mogu da prihvatim da u ovom gradu vlada zlonamernost među partijama. Ako neka partija da dobar predlog, on se mora prihvatiti!. (24. septembar 2004)

KAFA I CIGARETE – Ostajao sam i po sedam sati u operacionoj sali, bez kafe i cigareta. Tako će biti i na ovom radnom mestu. To neće važiti samo za mene nego i za sve moje saradnike i službenike. Ovo nije pretnja – tražiću da svako da svoj maksimum, samo tako gradu može biti bolje. (28. septembar 2004)

ARHITEKTA I MENADŽER – Arhitekta i menadžer su vrlo bitne funkcije, to su moje obe ruke. Oni su ti koji će stručno da vode grad jer bez struke nema uspeha. Zato sam planirao da na tim mestima budu najsposobniji. Za arhitektu imam već jednog u vidu, nije član ni jedne partije, odlično radi svoj posao. U toku su razgovori, verujem da će prihvatiti. I menadžer mora biti sposoban, a ne politički angažovan. O izboru menadžera odlučiće Opštinsko veće, a ja ću insistirati da to bude čovek struke i sposoban. (4. oktobar 2004)

KOALICIJA (2) – Partije sa kojima smo (Nova Srbija) u koaliciji nisu tražile ništa, jedino što su tražili jeste da se dobro radi, da svi damo svoj maksimum za dobrobit građana Valjeva. Nisu tražili ni direktorska mesta, ni funkcije, ta su vremena prošla i upravo zbog toga mi smo se opredelili za njih (SPS, SNS, SRS, PSS). Dakle, da bez ucenjivanja i uslovljavanja dobro radimo posao. (18. oktobar 2004)

NOVI IZBORI – Ne bi bilo dobro da ne uspe i sledeća sednica. Ako ne uspe (konstituisanje SO), onda se ide na izbore. Ali, narodu je dosta izbora i stvarno mi nije jasno kako mi u Valjevu, kao ljudi, ne možemo da se dogovorimo nego moramo opet na izbore!. (25. oktobar 2004)

OSTAVKA – Ako bih se sad povukao, ispalo bi da se igramo! Prihvatio sam da budem predsednik, nema povlačenja. Jedino ću se povući ako prođe nekoliko meseci a ja ne uspem da odradimo ono zbog čega sam izabran, ako ne uspe moja kombinacija i ne prođu moji predlozi. Onda ne treba niko da me goni, sam ću podneti ostavku!. (25. oktobar 2004)

KAKO DALJE – Ispred mene je težak posao, izgleda za sve ovo što se sada dešava da sam ja kriv. Meni dobacuju na ulici – Oćeš da vratiš socijaliste i komuniste! Drugi viču: Nemoj sa žutima, idi sa crnim đavolom! Koga da slušam, a znam da su građani mene izabrali i meni davali poverenje i zato ću ja sastaviti tim i izabrati ekipu, ako ne budu zadovoljni neka traže bolje. Ako hoće izbore, idemo, ako hoće moju ostavu – daću!. (26. oktobar 2004)

DIREKTORI – Ja sam tražio da prvo vidimo kako je ko radio i od toga neću odustati ni po koju cenu. Ako su svi direktori dobro radili, onda ih ne treba menjati. Loš je princip da kako koja partija dolazi na vlast, smenjuje i postavlja svoje direktore. Jedino sam još tražio da ostanu direktori iz Nove Srbije, koji su bili na tim funkcijama i u prethodnom periodu. (26. oktobar 2004)

PRIVREDA – Moramo pod hitno pomoći valjevskoj privredi, ona skoro da je uništena ali nije sve propalo. Mogu se oživeti neka preduzeća, mi već radimo na tome. Formirali smo komisiju u kojoj su stručni i sposobni ljudi. Ona će otići u „Stefil” da se vidi kakvo je stanje, pa da se obratimo Ministrstvu privrede za pomoć. Ne može lokalna vlast govoriti da privreda nije njen posao, jeste i mi ćemo se baviti valjevskom privredom, a rezulati će biti već sledeće nedelje. (10. decembar 2004)

INVESTICIJE – Ne smem da vam kažem kakve dobre ponude imamo za izgradnju regionalne deponije – to je toliko dobra i realna ponuda da nema šanse da se ne realizuje! Naša zemljakinja, koja radi u Nemačkoj, hoće da donira izgradnju deponije, ili toplane, sa 70 odsto ukupnih sredstava, a 30 odsto da obezbedi opština preko kredita sa kamatom od 0,5 odsto na 30 godina! Nisam mogao da verujem, ali ponuda je ozbiljna i već sam kontaktirao direktora JKP „Valjevo” (Dragana Despotovića) i on će raditi svoj posao. (14. januar 2005)

GASOVOD – Imamo veliki problem sa zagađenjem u gradu zbog grejanja. Naša dužnost, nas koji vodimo grad i koji smo na funkciji, jeste da učinimo nešto dobro za sugrađane. A to je sigurno gasifikacija i to je naš prioritetni zadatak. Prirodni gas u domaćinstvima ne samo da je jeftiniji način grejanja već obezbeđuje lagodniji život i čistu životnu sredinu. I zato ćemo mi ovih dana krenuti sa poslovima oko gasifikacije, a rezultati će biti vidljivi do kraja godine. (27. januara 2005)

„SRBIJANKA” I „STEFIL” – Što se tiče „Srbijanke” ja sam već razgovarao sa ministrom Ilićem i on me informisao da CIP već radi na projektu dislokacije klanice (Kokofarma). Mi smo već razgovarali sa „Ferumom” da otkupimo deo njihove lokacije za klanicu. Za „Srbijanku“ postoji ozbiljan kupac, jedan Nemac, koji je kontaktirao sa nama, obratili smo se Ministarstvu privrede i čekamo odgovor ministra Bubala. „Stefilom” se bavi naša komisija. I tu očekujemo pomoć ministra Bubala. (9. jun 2005)

MANDAT – Ako se ovako nastavi (sa problemima u funkcionisanju SO Valjevo) sigurno neću biti predsednik ceo mandat. Jer ovo je jedna nemoguća situacija. Meni je posebno teško jer moje odluke zavise od odluka skupštine. Ako nemam stabilnu većinu, koja će glasati za ono što je bitno za grad i njegovo normalno funkcionisanje, ja onda ne mogu ništa da učinim. Za sve ovo vreme ja sam otaljavao, radio neke poslove, ali je uvek bilo pitanje da li će moje predloge odbornici prihvatiti. U takvoj situaciji je teško raditi. (9. jun 2005)

LOVAČKA MUNICIJA – Mada mi to nije posao, uključio sam se da pomognem u privatizaciji Fabrike lovačke municije (FLM). Već sam razgovarao sa direktorom i ministrom za privredu i privatiuzaciju. Ima šanse da se FLM brzo privatizuje i uposli 100 novih radnika. Ima i ozbiljan kupac, ali ima i problema jer je FLM u okviru HK „Krušik”, pa predstoji izdvajanje iz Holdinga. Na potezu je Ministarstvo odbrane, taj proces se mora ubrzati i to je moj posao. Urgirao sam preko ovog svog nesrećnog ministra (Velimira Ilića) i on mi je obećao da će učiniti sve, kad FLM ima dobrog kupca da se i proda!. (9. jun 2005)

UČINAK – Nastavili smo što je započeto, tačnije što su počeli oni pre nas. Čak smo nešto i konkretizovali, recimo oko Gorenja. Oni su uradili jedan deo posla, mi radimo drugi i to je pred završetkom. Takođe, tu je i program oko revitalizacije Valjevske banke. U toku su razgovori i oko regionalne deponije, to je veliki problem grada i biće vrlo brzo rešen, nadam se do kraja godine. Jer, počele su pripreme i urađeno je dosta posla. Deponija je veliki poduhvat ali mi ćemo to uspešno realizovati. (15. jun 2005)

Iz dokumentacije Radio Patka